Blogger Backgrounds

Tuesday, November 29, 2011

Keistemewaan dan Peristiwa Penting Bulan MuharamHari ini takwim Islam telah masuk hari 3 dalam bulan muharam untuk tahun 1433H. Marilah sama-sama kita mengambil masa sedikit untuk mengimbau kembali apakah pengertianyang sebenarnya di sebalik bulan muharam ini dan juga mengingati kembali peristiwa-peristiwa penting yang berlaku pada bulan muharam itu sendiri..
Awal muharam dan pengertiannya..
MUHARAM adalah bulan pertama dalam Sistem Kalendar Islam (Hijriah). Pada asasnya, Muharam membawa maksud ‘diharamkan’ atau ‘dipantang’, iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Makkah (Al Baqarah: 91).
Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).
Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk – makhlukNya.
Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.

PERISTIWA PENTING BULAN MUHARAM : -

1.    1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).
2.    10 Muharam - Dinamakan juga hari ‘Asyura’. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharam juga telah berlaku : -
1.     Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
2.     Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3.     Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
4.     Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
5.     Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
6.     Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
7.     Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
8.     Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
9.     Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
10.   Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
11.   Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
12.   Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
13.   Hari pertama Allah menciptakan alam.
14.   Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
15.   Hari pertama Allah menurunkan hujan.
16.   Allah menjadikan ‘Arasy.
17.   Allah menjadikan Luh Mahfuz.
18.   Allah menjadikan alam.
19.   Allah menjadikan Malaikat Jibril.
20.   Nabi Isa diangkat ke langit.

Banyak juga peristiwa penting yang dapat kita ketahui dalam bulan muharam ni kan? Ada juga di antaranya peristiwa yang saya selalu dengar dan ada juga peristiwa yang tak pernah pun saya tahu. Peristiwa penting yang paling membuatkan saya rasa teruja apabila mengetahuinya ialah semasa dalam bulan muharam ini juga Allah swt telah menciptakan alam. Alam yang kita menumpang untuk menikmati kebahagiaan di dunia yang sementara ini..
Selamat berkongsi maklumat......

No comments: