Blogger Backgrounds

Saturday, March 17, 2012

Terung Susu Kambing

Baru-baru ni kakak ipar saya minta tolong carikan kat mana boleh nak cari Terung Susu Kambing untuk nak buat ubat kakak ipar yang seorang lagi yang sedang mengidap barah payudara. Saya pun tak pernah tengok terung ni... so mulalah goggle....

Agak interesting....saya rasa nak share info ini dengan kawan-kawan....Ni dia rupanya Terung Kambing Susu ni...


NAMA HERBA: Terung Susu Kambing
NAMA SAINTIFIK: Solanum Mammosum L.

BOTANI:
Biasa ditanam sebagai tumbuhan hiasan kerana bentuk dan warna buahnya yang menarik. Tumbuhan ini boleh mencapai ketinggian hingga 4 kaki. Ia merupakan tumbuhan tropika. Bunganya ada yang ungu dan ada juga yang putih.Buahnya berwarna kuning terang dan mempunyai banyak biji berwarna coklat didalamnya. Ia membiak melalui biji benih dan merupakan tumbuhan dikot dari famili solanaceae, iaitu sama famili dengan terung-terung yang lain seperti terung biasa dan terung pipit.

KEGUNAAN:
Digunakan dalam perubatan tradisional Melayu untuk mengubat penyakit darah tinggi, kencing manis, buasir dan barah buah dada. Untuk penyakit darah tinggi, bahagian yang digunakan ialah buahnya.Sebiji buahnya dilubangkan dengan jarum pada bahagian hujungnya.Ia kemudiannya direbus hingga mendidih dan airnya diminum 2 gelas sehari.

Sumber: http://www.melur.com/ 


               :  http://linaherbs.blogspot.com/


No comments: